My Češi prostě milujeme pečivo a v jídelníčcích většiny z nás se objevuje minimálně jednou denně.
Obchodní regály jsou ale doslova nabité pekárenskými produkty a navíc víte, že i náš milovaný chléb či jiné pečivo jsou neustále kritizovány, stejně tvrdě jako jiné potraviny.
Tedy stojíte u regálu a řešíte nejedno dilema… Jaký kousek si z té bohaté nabídky vybrat?
Je zrovna tohle zdravé? Je to opravdu celozrnné nebo jen obarvené? Je nějaký rozdíl mezi celozrnným a cereálním? A který je vůbec lepší?
Mouka je základ
Jakou si vyberete mouku, takové bude vaše pečivo!
Bílá nebo celozrnná?
Pečivo z bílé mouky je především zdrojem energie v podobě škrobu, malého množství bílkovin a celkem nevýznamného množství tuku. Bílé pečivo nás určitě neotráví, ale nutričně příliš zajímavé není.
Chcete-li od pečiva získat něco navíc, sáhněte po celozrnném. Pečivo celozrnné je vyrobené z celozrnné mouky, tj. mouky, jež vznikne pomletím celého obilného zrna, které není zbaveno povrchových slupek a klíčku, jako je tomu u mouky bílé. Paradoxně je tedy výroba celozrnné mouky jednodušší neb se zrno pomele celé. V případě bílé mouky se však musí předem odstranit povrchové vrstvy a klíček. Vyšší nutriční hodnota celozrnného pečiva spočívá v oněch nestravitelných povrchových vrstvách, jež jsou zdrojem vlákniny a v klíčku, jež je zdrojem příznivých mastných kyselin. Vyšší je zde i zastoupení některých vitaminů a minerálních látek.
Legislativa říká: „Pečivo celozrnné obsahuje nejméně 80 % celozrnných mouk nebo jim odpovídající množství upravených obalových částí z obilky.“
Pšeničné, žitné, špaldové a snad i nějaké jiné?
Z jakého druhu obiloviny je pečivo vyrobeno, podle toho nese název.
Pečivo jednodruhové je vyrobeno pouze z jednoho druhu obiloviny, u nás nejčastěji pšenice, případně žita. Vícedruhové pečivo je vyrobeno z několika druhů obilovin, nejčastěji kombinace pšenice a žita. Podle toho, který druh obiloviny převažuje, nese výrobek jméno, např. pšenično-žitný nebo žitno-pšeničný.
Další druhy obilovin jsou např. oves, ječmen, špalda, setkat se lze i s moukami pohankovou, jáhlovou, rýžovou, amarantovou, dokonce i s moukami luštěninovými, ořechovými či s moukou banánovou.
Z každého zrna (neberte mě za slovo např. u mouky banánové nebo ořechové) lze vytvořit mouka celozrnná a mouka „bílá“. Často se setkávám s mylným názorem, že např. mouka špaldová je automaticky i celozrnná.
Celozrnnost nespočívá v konkrétním druhu obiloviny ale ve formě zpracování!
Tedy máme mouku pšeničnou bílou i pšeničnou celozrnnou. Máme mouku žitnou bílou i žitnou celozrnnou, špaldovou bílou i špaldovou celozrnnou atd. Pokud tedy máte namířeno pro celozrnné pečivo, hledejte jediné slovíčko CELOZRNNÉ! A to jak u balených, tak i nebalených produktů. Nenechte se zlákat názvy jako cereální, tmavé, vícezrnné, může být sice nutričně hodnotnější než pečivo bílé, ale není to podmínkou a není to totéž, co celozrnné.
Něco navíc?
Do pečiva lze přidat spoustu dobrého a nutričně významného a stejně tak i méně dobrého, co nutriční kvalitě příliš neprospěje. U sladkého pečiva se může jednat o zbytečně velké množství cukru a tuku nevhodného složení, u slaného pečiva je problémem zase nadbytečný obsah soli. Řeč je také o různých aditivech, která nám sice v rozumném množství neublíží, ale většinou ani neprospějí. Čím méně jich bude, tím lépe.
Naopak za 100% dobré ingredience lze považovat různá semínka, např. lněné, dýňové či slunečnicové, oříšky, vločky apod. Pečivo lze obohatit i o vlákninu nebo pomocí vhodných přísad navýšit obsah bílkovin.
Všechny tyto dobré přísady zvýší nutriční přínos pečiva a zároveň zpestří jídelníček. Pokud si pečete domácí pečivo, zapojte fantazii a zkoušejte různé kombinace. Pokud domácímu pečení příliš nefandíte, poohlédněte se po zajímavém pečivu v obchodě.
Přinášíme pár tipů, které stojí za vyzkoušení:
VEČERNÍ CHLEBÍK
Večerní chlebík je tak trochu raritou mezi pečivem. Obsahuje vysoké množství bílkovin a minimum sacharidů. Chlebík má vyšší obsah tuku díky vysokému obsahu semínek, zde se ale jedná o tuk s vhodným složením.
Nutriční hodnoty na 100 g (pro porovnání jsou uvedeny i hodnoty klasické "Šumavy"):
|
Večerní chlebík |
Chléb Šumava |
Energetická hodnota |
1260 kJ |
1000 kJ |
Bílkoviny |
28 g |
7 g |
Tuky |
17 g |
1 g |
z toho nasycené mastné kyseliny |
1,9 g |
0,3 g |
Sacharidy |
4 g |
47 g |
z toho cukry |
0,8 g |
1,8 g |
Vláknina |
13 g |
4 g |
Protože se jedná o bílkovinný chléb, nemůžeme zde logicky očekávat ve složení mouky, ale bílkovinou směs a různé druhy semínek.
Díky svému složení je skutečně optimální k večeři, určitě ho ale můžete zařadit i do jiných denních jídel. Skvěle se hodí i na grilování či opečení v topinkovači – stačí trocha olivového oleje a skvělá příloha je na světě.
SPORTY CHLÉB
Tento celozrnný chléb je obohacený o řadu zajímavých surovin - výhonky obilí a luštěnin jako jsou proso a kukuřice, jetel luční, vojtěška, pšeničné klíčky, amarant. Chléb obsahuje oproti klasickému pečivu méně sacharidů, má vyšší obsah bílkovin a tuků, i zde se ale jedná o vhodný tuk bohatý na nenasycené mastné kyseliny. Sporty chléb má vysoký obsah vlákniny a je přirozeným zdrojem některých vitamínů a minerálních látek.
Nutriční hodnoty na 100 g:
|
Sporty chléb |
Energetická hodnota |
1156 kJ |
Bílkoviny |
11 g |
Tuky |
11 g |
z toho nasycené mastné kyseliny |
1,1 g |
Sacharidy |
28 g |
z toho cukry |
3 g |
Vláknina |
8,1 g |
VEGAN CHLÉB
Jedná se o semínkový chléb, který zapadá svým složením do trendu veganství, ale pochutnají si na něm i „nevegani“. I zde jsou využity zajímavé suroviny (kromě semínek například špaldové vločky, vláknina z jitrocele indického nebo citrónová vláknina), díky kterým je chléb hodnotným zdrojem vlákniny, kvalitních tuků a řady dalších pozitivních látek. V porovnání s klasickým pečivem má opět nižší podíl sacharidů.
|
Vegan chléb |
Energetická hodnota |
1082 kJ |
Bílkoviny |
10 g |
Tuky |
13 g |
z toho nasycené mastné kyseliny |
1,7 g |
Sacharidy |
20 g |
z toho cukry |
1,8 g |
Vláknina |
9,2 g |
Správně zvolené pečivo tedy má v jídelníčku své místo a není třeba se ho obávat. A jak jste viděli výše, pečivo rozhodně nemusí být nuda, nebojte se váš jídelníček občas trochu zpestřit!
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
ale dají se nahradit jinými, takže to nevadí